Liikunnan merkitys laihduttamisessa

Lihavuuteen eli kehon ylimääräiseen rasvakudokseen liittyy tutkitusti useita terveysriskejä. Lihavuuteen liittyviä sairauksia ovat esimerkiksi masennus, nivelrikko, syöpäsairaudet, diabetes ja verenkiertoelimistön sairaudet. Lihavuuteen liittyviä sairauksia voidaan ehkäistä ja hoitaa laihduttamalla. [1.]


Laihtumisen on todettu olevan vähäistä tutkimuksissa, joissa kestävyysliikuntaa on lisätty ilman ruokavaliomuutoksia [2]. Lisäksi useissa tutkimuksissa on todettu, että voimaharjoittelun vaikutus laihtumiseen on vähäinen tai olematon [3]. Kuitenkin laihduttaminen liikunnan ja vähäenergisen ruokavalion avulla tehostaa laihtumista enintään muutaman kilon 3-6 kuukauden aikana verrattuna pelkästään ruokavalion avulla laihduttamiseen [4,5].


Edellä mainitun tutkimusnäytön pohjalta voidaan ajatella, että optimaaliseen laihduttamiseen liittyy liikuntaa ja laihtumista edistävä ruokavalio. Liikunta tehostaa laihtumista jonkin verran, mutta se ei kuitenkaan ole laihtumisen edellytys. Energiavaje eli energiansaantia suurempi energiankulutus on laihtumisen keskiössä ja se voidaan saavuttaa lisäämällä liikuntaa ja/tai vähentämällä ruokavalion energiamäärää. Kestävyysliikunnalla ja voimaharjoittelulla on kuitenkin tutkitusti lukuisia terveyshyötyjä, kuten terveyttä edistävät muutokset aineenvaihdunnassa ja kehonkoostumuksessa sekä parempi hengitys- ja verenkiertoelimistön kunto [6].


Kokemukseni mukaan monen kuntoilijan tavoite on laihtua liikkumalla ja usein monet liikunnan terveyshyödyt jäävät vähemmälle huomiolle vaa’an lukeman rinnalla. Laihtuminen itsessään on ylipainoiselle terveyttä edistävä asia [1], tapahtuipa se liikuntaa lisäämällä tai ruokavalion energiamäärää keventämällä. Mielestäni on kuitenkin tärkeää huomioida, että liikunnan laihtumista tehostava vaikutus ja muut liikunnan terveyshyödyt jäävät saavuttamatta, jos ei liiku. Tästä syystä kestävyys- ja lihaskuntoa edistävä liikunta on suositeltavaa lähtökohtaisesti kaikille ihmisille painosta riippumatta.


Fysio/PT Tommi Jalomäki

6.8.2019


Lähteet


[1] Lihavuus (aikuiset) 2013. Käypä hoito -suositus.

[2] Thorogood ym. 2011. Isolated aerobic exercise and weight loss: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials.

[3] Strasser & Schobersberger 2011. Evidence for Resistance Training as a Treatment Therapy in Obesity.

[4] Wu ym. 2009. Long‐term effectiveness of diet‐plus‐exercise interventions vs. diet‐only interventions for weight loss: a meta‐analysis.

[5] Schwingshackl ym. 2014. Impact of long-term lifestyle programmes on weight loss and cardiovascular risk factors in overweight/obese participants: a systematic review and network meta-analysis.

[6] Liikunta 2016. Käypä hoito -suositus.

TILAA UUTISKIRJE

Tilaamalla uutiskirjeen saat julkaisut ja tarjoukset suoraan sähköpostiisi

Kiitos tilauksesta! Voit perua tilauksen milloin haluat.